Što su fan tokeni i kako funkcioniraju u svijetu sporta?

  • Kriptovalute su zauzele čvrsto mjesto u svijetu u kojem živimo. Milijarde dolara svakog mjeseca se okreću na kripto tržištu, s Bitcoinom kao najvrjednijom valutom.
  • U današnje vrijeme sve je više internetskih trgovina koje priznaju plaćanje u kriptovalutama, a možete se čak i kladiti ulažući vaše kripto novčiće, u specijaliziranim online kladionicama kao što su 1xBit i Sportbet, dok će vam Bitcoin kao sredstvo plaćanja priznati i mnogi drugi, od 22bet i Rabone do CampoBeta i 20beta.
  • Zanimljivo, pojavila se posljednjih godina još jedna novost koja povezuje kripto svijet i sport, a to su fan tokeni. Dovoljno je reći da je Dinamo u samo jednom danu uspio prodati 300 tisuća tokena po cijeni od 2 eura, što pokazuje da ova priča nije niti ekskluzivno namijenjena najbogatijim klubovima niti nešto što možemo zanemariti. Zato ovom prilikom analiziramo što stoji iza fan tokena i kako ih zaljubljenici u sport mogu koristiti...

Što je fan token i čemu služi?

Fan tokeni namijenjeni su navijačima sportskih klubova i zaljubljenicima u sport. Bazirani su na blockchain tehnologiji i spadaju među kriptovalute, a najpoznatiji token zove se Chiliz, koji stoji i u pozadini spomenute priče o Dinamu.

S vremenom su se razvili i drugi fan tokeni pa danas Manchester City, Juventus i Milan imaju svoje tokene, a njihovom kupovinom igrači imaju pravo na različite povlastice.

Ovisno o klubu i njegovoj politici, pomoću tokena navijači mogu sudjelovati u donošenju različitih odluka, uključujući i dizajn sportskih dresova te ih mogu koristiti kao sredstvo plaćanja u web shopu, kako bi se dokopali najnovije sportske opreme i drugih promotivnih klupskih proizvoda.

Svrha fan tokena je da navijačima daju osjećaj veće pripadnosti klubu, a pomoću njih mogu kupovati i godišnje ulaznice, kao i sudjelovati u različitim nagradnim natječajima, ravnopravno sa svim ostalima koji su uložili novac u ovaj oblik kripto imovine...

Objašnjenje tokena obožavatelja Voogle.com.hr

Kako kupiti fan tokene?

Ako želite kupiti određenu količinu fan tokena i postati kripto član nekog sportskog kluba, na vama je potražiti mjenjačnice u kojima ćete moći pretvoriti svoj novac u kriptovalutu Chiliz, koja stoji iza većine dostupnih fan tokena.

Na stranicama kao što su Socio i Binance imate priliku kupiti Chiliz, odnosno fan tokene kojima ćete provesti vlastitu tokenizaciju, s ciljem čvršće povezanosti s vašim omiljenim klubom.

Stranice kao što su Coinbase Pro, Huobi Globalm, Bithumb i KuCoin još su neke u kojima možete kupiti fan tokene i postati kripto član nekog sportskog kolektiva, a postoji i službena stranica Chiliz kriptovalute, u kojoj također možete obaviti vašu transakciju.

Kad su u pitanju specijalizirani fan tokeni pojedinih sportskih klubova, poput spomenutih Juventusa i Manchester Cityja, njih kupujete u posebnim prodavaonicama koje ćete pronaći na službenim stranicama klubova.

Treba spomenuti da su neki nogometni kolektivi otišli korak dalje pa Barcelona, PSG i Galatasaray nude tokene koji vam mogu poslužiti ne samo za kupovinu dresova i ulaznica, već i za slušanje omiljene muzike.

Kupite navijačke žetone

Koja je razlika između fan tokena i ostalih kriptovaluta?

Za razliku od najpoznatijih kriptovaluta, kao što su Bitcoin, Ripple, Ethereum, Dogecoin i Litecoin, fan tokeni nisu primarno namijenjeni dugoročnom ulaganju i zaradi značajnog novca, čemu se nada većina kripto ulagača.

Iako se kriptovaluti Chiliz mijenja vrijednost kao i svakoj drugoj, fan tokeni su prije svega sredstvo povezivanja s omiljenim sportskim kolektivom te sredstvo plaćanja u klupskom web shopu, bilo da se radi o ulaznicama ili sportskoj opremi.

Dakle, ako se želite obogatiti, kupovina fan tokena sigurno da nije prva ideja koja će vam pasti na pamet povezana s kriptovalutama, ali kao i trgovanje dionicama sportskih klubova, tokeni vam također mogu donijeti solidnu zaradu.

Najbolji primjer je transfer Lionela Messija u PSG, nakon čega je vrijednost fan tokena pariškog kluba porasla s 22,5 eura na 50 eura, što pokazuje kako uočavanjem potencijala nekog nogometnog kluba možete uvećati svoja financijska sredstva, pravodobnim ulaganjem.

U svakom slučaju, osim što njima pokazujete svoju vjernost klubu, fan tokeni na neki su način i svojevrsna dugoročna oklada. Isplati se ulagati u one klubove koji trenutno možda nisu na vrhuncu, ali imaju potencijal priključiti se europskoj eliti.

Baš zato je Dinamo i prodao 300 tisuća fan tokena u jedan dan, kada je prošle jeseni pobijedio Genk s 3:0 na Maksimiru. A trenutno je cijena jednog tokena najpoznatijeg hrvatskog nogometnog kluba značajno pala, pa oni koji vjeruju da će se Dinamo ponovo vinuti u europske visine, zasigurno bi baš sada trebali kupiti još "modre" kripto imovine...

Bitcoin kriptovaluta